Bank i Klient: Karta ze znakiem Q: prestiż czy biznes?

BANK 2015/06

Po co najbogatsi klienci banków korzystają z czarnych i platynowych edycji kart kredytowych? Jak banki mogą zachęcić klientów private bankingu do tych instrumentów płatniczych z klasy premium?

Jerzy Majka

Odpowiedzi na te pytania poszukiwano podczas debaty zatytułowanej Mała czarna, czyli rynek czarnych kart kredytowych w Polsce, zorganizowanej podczas Kongresu Prawa Bankowego i Rynku Kapitałowego.

W panelu poświęconym temu problemowi uczestniczyli: Adrian Kurowski, dyrektor generalny Visa Europe w Polsce; Katarzyna Fatyga, dyrektor generalny Diners Club Polska; Piotr Helbich, dyrektor Biura Kart i Płatności Departamentu Produktów Klienta Detalicznego PKO Banku Polskiego S.A. Moderatorem debaty był dr Paweł Widawski, dyrektor Zespołu Systemów Płatniczych i Bankowości Elektronicznej Związku Banków Polskich.

– Będziemy mówić o bardzo ciekawym produkcie – i zarazem o bardzo ciekawym rynku – tym stwierdzeniem rozpoczął konferencję Paweł Widawski. Moderator przypomniał, że na 37 mln kart płatniczych ...

Artykuł jest płatny. Aby uzyskać dostęp można:

  • zalogować się na swoje konto, jeśli wcześniej dokonano zakupu (w tym prenumeraty),
  • wykupić dostęp do pojedynczego artykułu: SMS, cena 5 zł netto (6,15 zł brutto) - kup artykuł
  • wykupić dostęp do całego wydania pisma, w którym jest ten artykuł: SMS, cena 19 zł netto (23,37 zł brutto) - kup całe wydanie,
  • zaprenumerować pismo, aby uzyskać dostęp do wydań bieżących i wszystkich archiwalnych: wejdź na aleBank.pl/sklep.

Uwaga:

  • zalogowanym użytkownikom, podczas wpisywania kodu, zakup zostanie przypisany i zapamiętany do wykorzystania w przyszłości,
  • wpisanie kodu bez zalogowania spowoduje przyznanie uprawnień dostępu do artykułu/wydania na 24 godziny (lub krócej w przypadku wyczyszczenia plików Cookies).

Komunikat dla uczestników Programu Wiedza online:

  • bezpłatny dostęp do artykułu wymaga zalogowania się na konto typu BANKOWIEC, STUDENT lub NAUCZYCIEL AKADEMICKI

Udostępnij artykuł: