Bankowość i Finanse | Systemy ZBP | W czasie pandemii zdalne metody weryfikacji zyskują na znaczeniu

BANK 2020/05

Fot. CPBiI

Z Dariuszem Kozłowskim, wiceprezesem zarządu Centrum Prawa Bankowego i Informacji, rozmawiał Jerzy Rawicz.

Jak polski sektor bankowy zareagował na zmianę postaw konsumentów wskutek epidemii oraz ograniczeń regulacyjnych wprowadzonych w związku ze stanem zagrożenia epidemicznego?

– Jednym z najistotniejszych obserwowanych trendów wśród konsumentów, spowodowanych przez obecną sytuację pandemiczną, jest bez wątpienia tzw. bankowanie na odległość, tj. przenoszenie się z kanałów tradycyjnych do tych zdalnych. A to oznacza, że instytucje finansowe muszą być gotowe nie tylko na zdalną obsługę dotychczasowych posiadaczy rachunków, ale również osób, które ich do tej pory nie posiadały i dopiero planują nawiązanie relacji z bankiem. Warto przypomnieć, że sektor bankowy już wiele lat temu był przygotowany do zakładania kont bankowych na odległość, a metody, które w tym celu stosowano, były różnorakie, poczynając od dostarczania klientom dokumentó...

Artykuł jest płatny. Aby uzyskać dostęp można:

  • zalogować się na swoje konto, jeśli wcześniej dokonano zakupu (w tym prenumeraty),
  • wykupić dostęp do pojedynczego artykułu: SMS, cena 5 zł netto (6,15 zł brutto) - kup artykuł
  • wykupić dostęp do całego wydania pisma, w którym jest ten artykuł: SMS, cena 19 zł netto (23,37 zł brutto) - kup całe wydanie,
  • zaprenumerować pismo, aby uzyskać dostęp do wydań bieżących i wszystkich archiwalnych: wejdź na aleBank.pl/sklep.

Uwaga:

  • zalogowanym użytkownikom, podczas wpisywania kodu, zakup zostanie przypisany i zapamiętany do wykorzystania w przyszłości,
  • wpisanie kodu bez zalogowania spowoduje przyznanie uprawnień dostępu do artykułu/wydania na 24 godziny (lub krócej w przypadku wyczyszczenia plików Cookies).

Komunikat dla uczestników Programu Wiedza online:

  • bezpłatny dostęp do artykułu wymaga zalogowania się na konto typu BANKOWIEC, STUDENT lub NAUCZYCIEL AKADEMICKI

Udostępnij artykuł: