Eryk Łon z RPP: stopy procentowe pozostaną stabilne na długi czas

Gospodarka

Jeżeli nie pojawią się niespodziewane negatywne szoki zewnętrzne stopy procentowe w Polsce mogą pozostać przez długi czas na obecnym poziomie, a potrzeba ich redukcji na razie zanikła - napisał w poniedziałkowym artykule dla portalu wGospodarce członek Rady Polityki Pieniężnej Eryk Łon.

Eryk Łon z RPP
Eryk Łon Fot. NBP

Jeżeli nie pojawią się niespodziewane negatywne szoki zewnętrzne stopy procentowe w Polsce mogą pozostać przez długi czas na obecnym poziomie, a potrzeba ich redukcji na razie zanikła - napisał w poniedziałkowym artykule dla portalu wGospodarce członek Rady Polityki Pieniężnej Eryk Łon.

Można więc powiedzieć, że stopniowo utrwala się przekonanie, że powrót Polski na ścieżkę szybkiego wzrostu gospodarczego staje się coraz bardziej realny.

"Jeżeli więc nie pojawią się jakieś niespodziewane nagłe negatywne szoki zewnętrzne stopy procentowe mogą pozostać przez długi czas na obecnym poziomie, gdyż potrzeba redukcji stóp procentowych w naszym kraju na razie zanikła" - napisał Łon.

Poprawa nastrojów konsumenckich

"Teraz trzeba uczynić wszystko, aby doprowadzić do stopniowej dalszej poprawy nastrojów konsumenckich. Moim zdaniem znaczną rolę w realizacji tego zadania może odegrać polska polityka pieniężna. Aby tak się stało, należy przez długi okres utrzymywać stopy procentowe na dotychczasowym poziomie. Twierdzę tak, gdyż uważam, że optymizm konsumencki jest tą siłą, która jeżeli zostanie uruchomiona pozwoli nam stworzyć trwałe podstawy do dalszych etapów ożywienia gospodarczego" - dodał.

Czytaj także: Eryk Łon z RPP: nie ma obecnie potrzeby cięcia stóp procentowych >>>

Łon wyraził nadzieję, że w przypadku wystąpienia kolejnego kryzysu gospodarczego Narodowy Bank Polski zareaguje w sposób zdecydowany, korzystając z różnych instrumentów, także takich jak skup instrumentów rynku kapitałowego.

"Mam na myśli nie tylko kanał rynku akcji, lecz także kanał rynku obligacji korporacyjnych" - pisze Łon.

Źródło: PAP BIZNES
Udostępnij artykuł: