Kiedy przedsiębiorca powinien awizować wypłatę gotówkową?

Finanse i gospodarka

Przedsiębiorca, który chciałby wypłacić ze swojego rachunku gotówkę w kwocie większej niż 20 tys. zł, może natrafić na problem. Wiele banków wymaga zgłoszenia takiej transakcji z jednodniowym lub dwudniowym wyprzedzeniem. Co prawda, jak wskazują eksperci porównywarki finansowej Comperia.pl, o ile pozwalają na to możliwości kasowe danego oddziału, wypłata dużej kwoty bez wcześniejszego awizowania może się udać. Warto jednak pamiętać, że wówczas będzie to dodatkowo płatne.

Zwykle kwotą wypłaty, od której banki proszą o wcześniejsze awizowanie, jest 20 tys. zł – mówi Mikołaj Fidziński, analityk porównywarki finansowej Comperia.pl. – Po wcześniejszym zgłoszeniu zapotrzebowania na tego typu transakcję, bank przygotowuje określoną kwotę w wybranym przez klienta oddziale. Warto jednak pamiętać, że w przypadku walut obcych czas oczekiwania może być dłuższy niż dwa dni. Czasem trzeba nawet zgłaszać chęć wypłaty bez względu na kwotę, dotyczy to przede wszystkim mniej popularnych walut – dodaje.

Najpewniejszym sposobem awizowania wypłaty gotówkowej jest wizyta w danym oddziale. Wtedy możemy określić na przykład jakie nominały chcielibyśmy otrzymać. Jednak w coraz większej grupie banków awizacji można dokonać za pomocą telefonu czy bankowości internetowej.

Warto pamiętać, że najczęściej za niepodjęcie awizowanej gotówki bank nalicza prowizję, która może sięgać nawet kilkuset złotych – mówi Mikołaj Fidziński. – Zatem decyzję o złożeniu awiza powinniśmy przemyśleć, bo tylko nieliczne banki deklarują, że nie ukarzą za to przedsiębiorcy – dodaje.

Zestawienie przygotowane przez Comperia.pl opiera się na danych przesłanych przez banki, jednak warto mieć na uwadze, że poszczególne oddziały mogą różnie ustalać szczegółowe procedury dotyczące awizowania i wypłaty dużych kwot pieniężnych. Dlatego każdorazowo najlepiej udać się do danej placówki, by dowiedzieć się o wszystkich ustaleniach.
140410.tab.01.600x1718

Źródło: Comperia.pl S.A.

Udostępnij artykuł: