Po zdjęciu obostrzeń aż 1/5 restauracji może nie wrócić na rynek, pracę straci ćwierć miliona ludzi?

Gospodarka

Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej (IGGP) szacuje, że po zdjęciu ograniczeń dla pracy restauracji wiosną może nie otworzyć się co piąta - zatem likwidacja czeka ok. 15 tys. lokali, podała "Rzeczpospolita". Zmiana modelu pracy oznacza też wielkie zwolnienia, pracę w sektorze zatrudniającym ok. 1 mln osób może stracić nawet 250 tys. osób.

Załamany właściciel restauracji w maseczce ochronnej
Fot. stock.adobe.com/Halfpoint

Izba Gospodarcza Gastronomii Polskiej (IGGP) szacuje, że po zdjęciu ograniczeń dla pracy restauracji wiosną może nie otworzyć się co piąta - zatem likwidacja czeka ok. 15 tys. lokali, podała "Rzeczpospolita". Zmiana modelu pracy oznacza też wielkie zwolnienia, pracę w sektorze zatrudniającym ok. 1 mln osób może stracić nawet 250 tys. osób.

Z analizy IGGP wynika, że z sektora gastronomicznego mogło wyparować w 2020 r. nawet 30 mld zł.

Czytaj także: Restauratorzy i hotelarze wciąż najdotkliwiej odczuwają wpływ pandemii COVID-19; barometr EFL dla HoReCa na I kw. 2021 r. >>>

"Biorąc pod uwagę, iż za 2019 r. GfK oceniała wartość gastronomii na 36,6 mld zł, to prawdziwy pogrom" - czytamy w gazecie.

Firmy krytykują zerową pomoc państwa dla branży

Firmy zgodnie krytykują też w zasadzie zerową pomoc państwa dla zamkniętej branży.

"Co więcej, nadal nie wiadomo, kiedy restrykcje dla gastronomii mogą zostać zniesione" - czytamy dalej.

Źródło: ISBnews
Udostępnij artykuł: