Presji inflacyjnej nie widać

Komentarze ekspertów

Jakub Olipra
Fot. Credit Agricole

Zgodnie z finalnymi danymi GUS inflacja CPI obniżyła się w grudniu do 1,1% r/r wobec 1,3% w listopadzie, co było zgodne ze wstępnym szacunkiem GUS oraz naszą prognozą równą konsensusowi rynkowemu. Tym samym inflacja ukształtowała się na najniższym poziomie od grudnia 2016 r.

Jakub Olipra z #CreditAgricole: w całym 2019 r. #inflacja utrzyma się na poziomie wyraźnie poniżej celu #RPP #ceny

Do obniżenia inflacji (o 0,1 pkt. proc.) przyczyniła się niższa dynamika cen paliw (7,6% r/r w grudniu wobec 10,6% w listopadzie). Jej zmniejszenie wynikało z obniżenia cen paliw w ujęciu miesięcznym (o 3,3% m/m) związanego z obserwowanym w ostatnich miesiącach spadkiem cen ropy naftowej na światowym rynku. W kierunku zmniejszenia inflacji oddziaływała także niższa dynamika cen nośników energii (1,1% r/r w grudniu wobec 1,2% w listopadzie). Do spadku inflacji przyczyniło się również obniżenie inflacji bazowej, która zgodnie z naszymi szacunkami wyniosła w grudniu 0,6% r/r wobec 0,7% w listopadzie. Zmniejszenie inflacji bazowej wynikało ze spadku dynamiki cen w kategoriach “napoje alkoholowe i wyroby tytoniowe”, “wyposażenie mieszkania i prowadzenie gospodarstwa domowego”, “łączność” oraz “inne wydatki na towary i usługi”. Dane o inflacji bazowej wskazują na brak presji inflacyjnej w gospodarce mimo szybkiego wzrostu popytu konsumpcyjnego, co w znacznym stopniu wynika z utrzymującej się silnej presji konkurencyjnej w sektorze usług i sygnalizowanej w badaniach koniunktury malejącej presji płacowej w sektorze przedsiębiorstw.

Czytaj także: GUS: inflacja spowolniła do 1,1 proc. w grudniu 2018 r. >>>

Minimum lokalne dynamiki cen żywności już za nami

W kierunku wzrostu inflacji ogółem oddziaływała natomiast wyższa dynamika cen żywności i napojów bezalkoholowych (0,9% r/r w grudniu wobec 0,7% w listopadzie). Wyższe tempo wzrostu cen żywności wynikało ze zwiększenia dynamiki cen w kategoriach “pieczywo” (efekt wzrostu cen zbóż oraz rosnących kosztów pracy), “ryby i owoce morze”, “oleje i tłuszcze” (efekt niskiej bazy sprzed roku związany z silnym spadkiem cen masła pod koniec 2017 r.), “owoce” oraz “warzywa” (skutek ubiegłorocznej suszy). Przeciwny wpływ miało przyspieszenie tempa spadku cen w kategoriach “mięso” (efekt niższej dynamiki cen drobiu) oraz “mleko, sery i jaja” (efekt wysokiej bazy sprzed roku w przypadku cen jaj związany z wykryciem fipronilu w jajach w Europie Zachodniej).

Inflacja nieznacznie przyspieszy w kolejnych miesiącach

W IV kw. 2018 r. inflacja zmniejszyła się do 1,4% r/r wobec 2,0%. W całym 2018 r. wyniosła ona 1,6% wobec 2,0% w 2017 r. W najbliższych miesiącach oczekujemy łagodnego zwiększenia rocznej dynamiki cen do 1,6% r/r w II kw. (lokalne maksimum), wspieranej przez stopniowy wzrost inflacji bazowej i przyspieszenie wzrostu cen żywności. W kierunku zmniejszenia wskaźnika inflacji będzie natomiast oddziaływał spadek cen paliw, będący efektem znaczącego obniżenia cen ropy naftowej. W konsekwencji, w całym 2019 r. inflacja utrzyma się na poziomie wyraźnie poniżej celu RPP, a punkt startowy (I kw. 2019 r.) dla marcowej projekcji inflacji NBP znajdzie się znacząco poniżej wartości oczekiwanej w projekcji listopadowej. Spodziewane przez nas wyraźne obniżenie ścieżki inflacji w marcowej projekcji NBP jest zgodne z naszym scenariuszem stabilizacji stóp procentowych NBP w całym 2019 r. (pierwsza podwyżka w marcu 2020 r.).

Wtorkowe dane o grudniowej inflacji są neutralne dla kursu złotego i rentowności obligacji.

 

Udostępnij artykuł: