Raport specjalny: Umiarkowane ogniwo

BANK 2014/05

Klienci bankowi niezbyt chętnie korzystają z możliwości przeniesienia konta do innego banku. Utrzymuje się jednak pewna tendencja wzrostowa.

Krzysztof Maciejewski

Proces przenoszenia kont między bankami z wykorzystaniem systemu OGNIVO został zapoczątkowany w styczniu 2010 r. na podstawie rekomendacji Związku Banków Polskich. W celu zapewnienia bezpieczeństwa takiego przenoszenia wykorzystano aplikację Krajowej Izby Rozliczeniowej. Dzięki informacjom z tego systemu można monitorować mobilność rachunków w ramach tego procesu. Ale to nie jedyna zaleta. Przy przenoszeniu kont między bankami wykorzystuje się uproszczony proces, który pozwala zamknąć dotychczasowy rachunek bez konieczności wizyty klienta w poprzednim banku.

Zdaniem Olgi Naszkiewicz ze Związku Banków Polskich, jest się z czego cieszyć. – Nieprzerwanie od 2010 r. utrzymuje się tendencja wzrostu zainteresowania konsumentów korzystaniem z możliwości stworzonych przez polskie środowisko bankowe oraz zwiększania się liczby klientów przenoszących rachunki ...

Artykuł jest płatny. Aby uzyskać dostęp można:

  • zalogować się na swoje konto, jeśli wcześniej dokonano zakupu (w tym prenumeraty),
  • wykupić dostęp do pojedynczego artykułu: SMS, cena 5 zł netto (6,15 zł brutto) - kup artykuł
  • wykupić dostęp do całego wydania pisma, w którym jest ten artykuł: SMS, cena 19 zł netto (23,37 zł brutto) - kup całe wydanie,
  • zaprenumerować pismo, aby uzyskać dostęp do wydań bieżących i wszystkich archiwalnych: wejdź na aleBank.pl/sklep.

Uwaga:

  • zalogowanym użytkownikom, podczas wpisywania kodu, zakup zostanie przypisany i zapamiętany do wykorzystania w przyszłości,
  • wpisanie kodu bez zalogowania spowoduje przyznanie uprawnień dostępu do artykułu/wydania na 24 godziny (lub krócej w przypadku wyczyszczenia plików Cookies).

Komunikat dla uczestników Programu Wiedza online:

  • bezpłatny dostęp do artykułu wymaga zalogowania się na konto typu BANKOWIEC, STUDENT lub NAUCZYCIEL AKADEMICKI

Udostępnij artykuł: