Rynek finansowy: Złota blaknący blask

BANK 2013/03

Ceny kruszcu spadają, a banki centralne wykorzystują ten fakt. Nie wiadomo jednak, jak rynek złota będzie wyglądać w najbliższej przyszłości. Czy kończy się czas złota? Pytanie to zadają sobie od kilku miesięcy analitycy.

Krzysztof Maciejewski

Trudno się temu dziwić, gdyż ceny kruszcu w 2013 r. notują spadki po raz pierwszy od kilkunastu lat. – Trudno tu mówić o drastycznym spadku, mamy raczej do czynienia z wyhamowaniem wieloletniej tendencji – zauważa Krystian Brymora, analityk z Domu Maklerskiego BDM S.A. – Trzeba pamiętać, że od dołka w 2000 r. ceny złota wzrosły sześciokrotnie – dodaje analityk. W opinii przedstawiciela DM BDM S.A. za spadające ceny kruszcu odpowiada spowolnienie w gospodarkach Chin i Indii. – Oba te kraje odpowiadają za 50 proc. globalnego popytu na złoto głównie na cele jubilerskie – mówi Krystian Brymora. – Oceniam, że w miarę wzrostu PKB w Chinach i Indiach nastąpi także zwiększenie popytu na złoto – dodaje przedstawiciel DM BDM S.A. Pewne znaczenie ma też malejący popyt w innych częściach świata. Mniej ...

Artykuł jest płatny. Aby uzyskać dostęp można:

  • zalogować się na swoje konto, jeśli wcześniej dokonano zakupu (w tym prenumeraty),
  • wykupić dostęp do pojedynczego artykułu: SMS, cena 5 zł netto (6,15 zł brutto) - kup artykuł
  • wykupić dostęp do całego wydania pisma, w którym jest ten artykuł: SMS, cena 19 zł netto (23,37 zł brutto) - kup całe wydanie,
  • zaprenumerować pismo, aby uzyskać dostęp do wydań bieżących i wszystkich archiwalnych: wejdź na aleBank.pl/sklep.

Uwaga:

  • zalogowanym użytkownikom, podczas wpisywania kodu, zakup zostanie przypisany i zapamiętany do wykorzystania w przyszłości,
  • wpisanie kodu bez zalogowania spowoduje przyznanie uprawnień dostępu do artykułu/wydania na 24 godziny (lub krócej w przypadku wyczyszczenia plików Cookies).

Komunikat dla uczestników Programu Wiedza online:

  • bezpłatny dostęp do artykułu wymaga zalogowania się na konto typu BANKOWIEC, STUDENT lub NAUCZYCIEL AKADEMICKI

Udostępnij artykuł: