Strefa VIP: Teatr na talerzu

BANK 2017/07-08

Z Robertem Sową, kucharzem, restauratorem, autorem książek kucharskich, kreatorem menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych w Polsce, rozmawiał Artur St. Rolak.

Czy zgodzi się pan, że jak „Polak głodny, to zły”?

– W stu procentach. Zdecydowanie jesteśmy narodem biesiadnym – lubimy zjeść, lubimy wypić, lubimy potańczyć. To wszystko pozytywnie wpływa na nasze samopoczucie. Musimy chodzić najedzeni. Zresztą jako naród już jesteśmy najedzeni, teraz zaczynamy degustować. Podróżujemy po świecie, próbujemy lokalnych smaków i wiemy, co z czym się łączy.

Jest kilka przysłów, które łączą pieniądze z kuchnią. Czy to prawda, że „co zapłacone, musi być zjedzone”?

– Nie do końca, chociaż jest pewien aspekt, który trzeba brać pod uwagę. Gdyby gość nie zjadł większej części jakiegoś dania, to kelner może zapytać o ...

Artykuł jest płatny. Aby uzyskać dostęp można:

  • zalogować się na swoje konto, jeśli wcześniej dokonano zakupu (w tym prenumeraty),
  • wykupić dostęp do pojedynczego artykułu: SMS, cena 5 zł netto (6,15 zł brutto) - kup artykuł
  • wykupić dostęp do całego wydania pisma, w którym jest ten artykuł: SMS, cena 19 zł netto (23,37 zł brutto) - kup całe wydanie,
  • zaprenumerować pismo, aby uzyskać dostęp do wydań bieżących i wszystkich archiwalnych: wejdź na aleBank.pl/sklep.

Uwaga:

  • zalogowanym użytkownikom, podczas wpisywania kodu, zakup zostanie przypisany i zapamiętany do wykorzystania w przyszłości,
  • wpisanie kodu bez zalogowania spowoduje przyznanie uprawnień dostępu do artykułu/wydania na 24 godziny (lub krócej w przypadku wyczyszczenia plików Cookies).

Komunikat dla uczestników Programu Wiedza online:

  • bezpłatny dostęp do artykułu wymaga zalogowania się na konto typu BANKOWIEC, STUDENT lub NAUCZYCIEL AKADEMICKI