Świat boi się drożejącej żywności

Finanse osobiste

Globalny indeks cen żywności FFPI (FAO Food Price Index FFPI), spadł w grudniu o 0,9%. Mimo to pozostaje na najwyższym od 10 lat poziomie.

żywność, produkty lokalne
Fot. stock.adobe.com / Mike Fouque

Globalny indeks cen żywności FFPI (FAO Food Price Index FFPI), spadł w grudniu o 0,9%. Mimo to pozostaje na najwyższym od 10 lat poziomie.

FFPI jest miarą miesięcznej zmiany międzynarodowych cen towarów żywnościowych. Składa się na nią średnia z pięciu indeksów cen grup towarowych ważona średnimi udziałami tych grup w światowym eksporcie.

Wskaźnik jest skonstruowany i podawany co miesiąc przez FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations), agencję ONZ zajmującą się walką z biedą i głodem.

W grudniu 2021 roku FFPI wynosił średnio 133,7 punktu i był o 25,1 punktu (23,1%) wyższy niż w grudniu 2020 roku. W całym 2021 r. FFPI wynosił średnio 125,7 punktu i był o 27,6 punktu (28,1%) wyższy niż w roku 2020.

Co drożało najbardziej i dlaczego?

Znacznie wyższe były też wszystkie subindeksy.

Indeks cen zbóż wzrósł średnio o 28,0 punktów (27,2%), w porównaniu z rokiem 2020 r.

Indeks cen olejów roślinnych wzrósł aż o 65,4 punktu (65,8 %) i był to najwyższy w historii

Indeks cen produktów mlecznych wzrósł o 17,2 punktu (16,9%).

Indeks cen mięsa wzrósł o 12,1 punktu (12,7%). Najwyższy wzrost cen dotyczył mięsa owczego, a następnie wołowego i drobiowego. Natomiast ceny mięsa wieprzowego nieznacznie spadły.

Indeks cen cukru wzrósł średnio o 29,8 punktu (37,5%).

Grudniowy spadek indeksu FFPI był spowodowany obniżką cen olejów roślinnych i cukru.

Przyczyną wzrostu cen żywności w 2021 roku były złe plony w wielu krajach, wysokie stawki frachtowe, a także niedobór siły roboczej i kryzys energetyczny.

Na skutek suszy w niektórych regionach Brazylii i Argentyny oczekuje się słabszych zbiorów soi i kukurydzy. W Malezji niedawne powodzie zalały plantacje oleju palmowego.

Australia została nawiedzona w listopadzie ulewami, co zmniejszy plony pszenicy i pogorszy jakość ziarna.

Niebezpieczny politycznie wzrost cen żywności

Niedawny kryzys energetyczny spowodował wzrost cen nawozów, co przekłada się na koszty produkcji żywności. Są oznaki, że rolnicy ograniczają zakupy nawozów, co spowoduje spadek plonów.

Frustracja spowodowana inflacją doprowadziła do gwałtownych protestów w Kazachstanie, które zostały krwawo spacyfikowane przez wojsko z pomocą Rosji. Wiele rządów obawia się podobnego scenariusza w ich krajach.

Rząd Sri Lanki ogłosił plan subwencji, o wartości 1 miliarda dolarów, aby złagodzić dolegliwości, spowodowane drogą żywnością. Tajlandia nałożyła embargo na eksport wieprzowiny, które obowiązuje do początku kwietnia.

Inne kraje, w tym Ukraina, Rosja i Argentyna, również podjęły kroki w celu kontrolowania cen żywności.  W wielu australijskich supermarketach wprowadzono limity zakupów.

Prezydent USA Joe Biden obiecał „walczyć o uczciwsze ceny” dla rolników i konsumentów

Źródło: aleBank.pl
Udostępnij artykuł: