Vorarlberg: natura i kultura smaku

Finanse i gospodarka / Polecamy

Vorarlberg leży na zachodnim krańcu Austrii, pomiędzy Jeziorem Bodeńskim a Alpami, w sąsiedztwie Niemiec, Szwajcarii i Księstwa Liechtensteinu. Kraj ten jest znany z inspirującego połączenia imponujących dzieł natury z wysoką kulturą kulinarną.

Vorarlberg leży na zachodnim krańcu Austrii, pomiędzy Jeziorem Bodeńskim a Alpami, w sąsiedztwie Niemiec, Szwajcarii i Księstwa Liechtensteinu. Kraj ten jest znany z inspirującego połączenia imponujących dzieł natury z wysoką kulturą kulinarną.

Vorarlberg zachęca swoich gości do odkryć i poszukiwań, raz po raz obdarzając ich niezapomnianymi chwilami. Jest tu mnóstwo miejsca na inspirujące spotkania z przyrodą, dużo ciekawych wydarzeń kulturalnych, charakterystyczna drewniana architektura regionu i kreatywna kuchnia ekologiczna.

Na dwóch kółkach

W Vorarlbergu dużą popularnością cieszy się kolarstwo górskie i wycieczki na e-bike’ach. Położony na wysokości 1450 m n.p.m. ośrodek sportów zimowych Lech Zürs am Arlberg prowadzi wypożyczalnię rowerów i motocykli z napędem elektrycznym. W zeszłym roku wysokogórski Montafon oddał do użytku siedem wypożyczalni e-bike’ów i 24 stacje ładowania. Na dwóch kółkach z elektrycznym napędem można wybrać się w drogę w pojedynkę lub dołączyć do grupy z przewodnikiem. Proponowane trasy wymagają pokonania od 100 do 1000 metrów różnicy poziomów.

Czas dla najbliższych

Vorarlberg ma też kilka ofert, które zamienią góry w wielką krainę przygód. Alpenregion Bludenz w dolinie Brandnertal zachęca rodziców i dzieci do wspólnego spędzania czasu. Program oferty "Czas dla najbliższych" ("Zit neh füranandr“) przewiduje m.in. strzelanie z łuku, robienie strzał, rozpalanie ogniska i pieczenie potraw w ogniu - tak jak robili to niegdyś pasterze. Gwiaździste niebo niemal na wyciągnięcie ręki będą mieli uczestnicy wyprawy po górach Montafonu, którzy zdecydują się na nocleg w namiocie.

Wysoka kultura kulinarna Vorarlbergu wiąże się ściśle z jakością regionalnych produktów. Najczęściej pochodzą one z własnego wyrobu niewielkich gospodarstw. Chyba najbardziej znaną specjalnością Vorarlbergu jest pikantny, twardy ser górski. Ser ten produkuje się w małych serowarniach, w lecie także na halach.

Oryginalne potrawy

Z doskonałego sera górskiego i ze "Szlaku Sera“ słynie Las Bregencki. Znajdujące się na szlaku serowarnie, restauracje i gospodarstwa serwujące serowe specjały zapraszają do degustacji i wtajemniczają w tajniki produkcji. Las Bregencki jest regionem bardzo cenionym przez miłośników wyśmienitych smaków. W dosyć nietypowych przysmakach specjalizuje się wioska Krumbach w Lesie Bregenckim: czterech gospodarzy ("Moorwirte“) zaprasza na kulinarne specjały pozyskiwane z bagien - rośliny, jagody i zioła. W karcie przez cały rok można znaleźć co najmniej jedną potrawę z bagiennym rodowodem. Oprócz tego można wybrać się także na wyprawę na bagna - gospodarze pełnią tu rolę profesjonalnych przewodników, przekazując podążającym za nimi gościom wiedzę i własne doświadczenia związane z tym wyjątkowym elementem krajobrazu.

Źródło: www.austria.info

Udostępnij artykuł: