Wielkanocny koszyk. BGŻ BNP Paribas: świąteczne zakupy uderzą po kieszeni

Finanse osobiste

Stół wielkanocny
Fot. Pixabay.com

Wartość tegorocznych produktów żywnościowych, zakupionych na święta będzie o 6 – 7 proc. wyższa niż przed rokiem. To dość znacząca zmiana zarówno w ujęciu historycznym, jak i w porównaniu do wzrostów cen żywności ogółem, które prawdopodobnie nie przekroczą 3,5 proc. – wynika z analiz ekspertów Banku BGŻ BNP Paribas.

#BGŻBNPParibas: wartość tegorocznych produktów żywnościowych, zakupionych na święta będzie o 6 – 7 proc. wyższa niż przed rokiem #żywność #ceny #Wielkanoc #święta

Według szacunków analityków Banku BGŻ BNP Paribas za skomponowany przez nich koszyk, w którym znalazło się m. in. 30 sztuk jaj, trzy bochenki chleba, 8 kg mięsa i wędlin, kilogram twarogu, 3 kostki masła i 5 kg warzyw i owoców oraz dwa kilogramy cukru, polski konsument zapłaci w tym roku ok. 176 zł  czyli blisko o 11 zł więcej niż w marcu 2017 r.

Jajka droższe o ok. 33 proc. niż rok wcześniej

– Największy wpływ na tegoroczne wydatki będzie miał produkt najbardziej kojarzony z Wielkanocą, czyli jaja. Ich ceny, mimo obniżek od świąt Bożego Narodzenia i tak będą o ok . 33 proc. wyższe niż przed rokiem – mówi Marta Skrzypczyk, dyrektor Departamentu Analiz Ekonomicznych, Sektorowych i Rynków Rolnych w Banku BGŻ BNP Paribas. – Podobna sytuacja ma miejsce w przypadku masła. Jego ceny detaliczne w ostatnich miesiącach spadają, jednak w porównaniu z marcem 2017 r. są według naszych szacunków o 25 proc. wyższe.  Zdecydowanie droższe niż przed rokiem są też owoce krajowe. W przypadku jabłek podwyżki te sięgają ponad 50 proc. – dodaje Marta Skrzypczyk.

Dla miłośników serników pocieszające jest to, że oprócz jaj, ceny pozostały produktów, wykorzystywane do ich wypieków, mogą być podobne albo nawet niższe niż w marcu 2017 r. Za kilogram twarogu powinniśmy zapłacić średnio ok. 13 zł 25 gr, czyli mniej więcej tyle samo co przed rokiem. Na półkach sklepowych zbliżone do ubiegłorocznych są także ceny mąki. Zdecydowanie mniej wydamy natomiast na cukier, gdyż jego ceny mogą być nawet o 1/3 niższe niż w ubiegłym roku.

Więcej zapłacimy też za mięso

Jeżeli zdecydujemy się na samodzielne przygotowanie pieczeni ze schabu, to w marcu 2018 r. za mięso zapłacimy nieznacznie mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Natomiast w sytuacji, gdy zdecydujemy się na zakup gotowych produktów z wieprzowiny – kiełbasy, szynki – to musimy liczyć się z wydatkiem ok. 4-5 proc. większym niż w marcu 2017 r. Warto zaznaczyć, że w przypadku zdobywającego coraz większą popularność w naszej diecie drobiu, podwyżki cen sięgną nawet 6 proc.

Źródło: Informacja prasowa BGŻ BNP Paribas

 

Udostępnij artykuł: